Міжнародна науково-практична конференція: «Філософсько-гуманітарні читання. Духовність та милосердя в сучасній медичній практиці», присвячена 140-річчю від дня народження В.Ф.Войно – Ясенецького (Святого Луки, Архієпископа Кримского)

29 жовтня 2017

«Гортаючи сторінки людської історії, ми зустрічаємо долі людей, які є знаковими для цілої епохи та історії. Їх долі стають поворотним пунктом для всіх наступних поколінь. Ці люди як вказівники на дорозі. Їхнє життя особливе, воно далеке від вигоди та порожніх цілей. Їх справа, їх внесок в історію отримав шалений розмах, а їх спадщина безцінна. Джерелом і рушійною силою їхнього життя стала любов, яка межує із самопожертвою і самозреченням. Головне для них — людина, будь-яка, ким би вона не була.»

Митрополит

Пентапольський та Агролідський

Нектарій Антонопулос.

20 жовтня у Черкаській медичній академії відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Філософсько-гуманітарні читання. Духовність та милосердя в сучасній медичній практиці», присвячена 140-річчю від дня народження В.Ф. Войно-Ясенецького (Святого Луки Архієпископа Кримського).
Делегацію Уманчан представляли – начальник Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер,  декан факультету соціальної та психологічної освіти Оксана Кравченко, завідуюча відділення МСЕК Черкаської області в Умані Вікторія Бояр.
Урочистості розпочалися біля пам’ятника Святителя Луки, архієпископа Кримського, у Соборному парку, з молебню святителю. Очолив служіння молебню митрополит Пентапольський і Арголідський Нектарій (Антонопулос). Слова шани видатній особистості висловили студенти академії та поклали квіти від імені усіх учасників конференції. З вітальним словом від Черкаської міської ради виступив депутат Павло Карась.
Подальші заходи відбулися у храмі на честь ікони «Чорнобильський Спас», де був відслужений короткий молебень за всіх присутніх. Церковними нагородами було нагороджено проректора Дніпропетровської медичної академії, професора Леоніда Юрійовича Науменка та завідувача хірургічного відділення Черкаської обласної лікарні Олександра Марковича Богуславського.
Студенти академії поклали квіти до пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на території храму, а також біля пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО. Літературно-музична композиція у виконанні студентів закінчилася хвилиною мовчання. Перед присутніми виступив ветеран АТО Олексій Драбовський.
У стінах академії конференція розпочалась відкриттям лекційної аудиторії імені Святого Луки (Войно-Ясенецького), видатного хірурга та релігійного діяча, і меморіальної дошки на честь професора-архієпископа, яку подарував навчальному закладу Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи разом зі своїм головним лікарем, випускником академії Владленом Володимировичем Лепським.
Із словами привітання до присутніх звернулися студенти академії та її ректор Інна Яківна Губенко, митрополит Пентапольський і Агролідський Нектарій Антонопулос, проректор Дніпропетровської медичної академії, професор Леонід Юрійович Науменко, професор, голова Асоціації хірургів Греції Георгій Папагеоргіу.
Від імені митрополита Софронія вступне слово зачитав отець Артемій Чумак.
Митрополит Нектарій також благословив конференцію, її учасників і святкову трапезу.
Зворушливим моментом стало відеопривітання головного лікаря-головного експерта Черкаського обласного центру МСЕ, к.м.н., заслуженого лікаря України Владлена Володимировича Лепського.
З доповідями про життя, медичну та духовну діяльність В.Ф. Войно-Ясенецького (Святого Луки), прикладні аспекти його гуманістичного вчення в сучасних умовах виступили:
  • ректор Черкаської медичної академії, к.мед. н, доцент, академік УАН, заслужений лікар України Губенко Інна Яківна;
  • проректор Дніпропетровської медичної академії, Лауреат Державної премії України, заслужений лікар України, д.м.н., проф. Науменко Леонід Юрійович;
  • представник єпархії Грецької православної церкви — митрополит Пентапольський і Агролідський Нектарій Антонопулос;
  • професор, д. м. н., голова Асоціації хірургів Греції, член Асоціації «Лікарі без кордонів», завідувач Другої хірургічної клініки Центральної державної клінічної лікарні «Евангелізмос», м.Афіни Георгій Папагеоргіу;
  • представник ДУ «Український науково-дослідний інститут проблем інвалідності», м Дніпро, к.м.н. Маметьєв Андрій Олександрович;
  • заступник головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр МСЕ ДОР» Макаренко Світлана Володимирівна;
  • представник Лікарні ім. професора медицини В.Ф. Войно-Ясенецького (Святого Луки, Архієпископа Кримського) з м Кропивницький;
  • студенти Черкаської медичної академії Русенко Руслан, Пастушенко Віталій, Патлай Владислав;
  • студенти ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗУ» Бублій Руслан, Ступак Тетяна.
    Доповідь Владики Софронія, митрополита Черкаського і Канівського УПЦ зачитав протодиякон Іоанн Поліщук.
    Учасники конференції прийняли спільну резолюцію.