Студенти відвідали комунальний заклад “Уманський навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради”

22 березня 2018

20 березня студенти 13, 14, 15 груп ФСПО, під час проходження навчальної професійно-орієнтовної практики, відвідали комунальний заклад “Уманський навчально-реабілітаційний центр Черкаської  обласної  ради”. В ньому виховуються та навчаються діти з різних районів і міст Черкаської області.

  • Діти з порушенням слуху;
  • Діти з порушенням мови;
  • Діти з затримкою психічного розвитку;
  • Діти з розумовою відсталістю;
  • Діти з хворобою Дауна.

Нас радо зустріла психолог закладу – Валентина Олексіївна. Розповіла про структуру і роботу закладу.

Уманський навчально-реабілітаційний центр – це маленька країна з маленькими громадянами, тепла і по-домашньому затишна. Цілодобово приміщення наповнене життєрадісними голосами дітей. Одні з них ще звикають до нової домівки, другі почувають себе в ній впевнено, вільно, а треті готуються вступити до школи, відвідуючи підготовчий клас.

В закладі створене належне розвивальне середовище, всі необхідні умови для різнобічного, гармонійного розвитку особистості дитини. Сьогодні в дитячому будинку функціонує 8 груп для дошкільнят та підготовчий клас.

Кожна група має  кабінет логопеда, дефектолога, групи оснащено сучасним ігровим обладнанням, зручними багатофункціональними меблями, які сприяють забезпеченню емоційного комфорту дітей. Класи для навчання обладнані сучасною слуховою апаратурою та необхідним логопедичним обладнанням. 

В підготовчому класі навчаються діти, які в наступному році готуються стати першокласниками. Тут працює досвідчений вчитель початкової школи, логопед та вихователі.

До послуг вихованців кімната дитячої творчості, ляльковий театр.
 У закладі чудовий фізкультурний зал – світлий, прозорий, оснащений не тільки всіма необхідними посібниками, переносним та дрібним інвентарем, а й сучасними тренажерами.

Спортивна зала забезпечена необхідним обладнанням для фізичного розвитку вихованців діти з радістю відвідують та займаються, щоб бути здоровими тілом та духом.

У просторому вишукано оздобленому музичному залі, оснащеному сучасними технічними засобами, музичними інструментами, під керівництвом музичних  керівників діти мають змогу проявляти свої творчі здібності: танцюють, співають, проявляють акторську майстерність, приймають участь в конкурсах на місцевому та обласному рівнях.

В навчально-реабілітаційному центрі смачне, висококалорійне шестиразове харчування малюків.

Постійно діють психологічна служба, масажний  та фізіотерапевтичний кабінети.

Про свою роботу, Валентина Олексіївна розповіла більш детально.

Робота психолога з дітьми, які мають особливі потреби надзвичайно важка, але коли вихованці роблять певні успіхи, хоча й не дуже великі, це велика радість.

Студенти з цікавістю слухали, знайомились зі специфікою роботи психолога, отримали певний досвід у роботі з «особливими» дітьми, ознайомилися з нормативно-правовою документацією, що регулює діяльність практичного психолога, з робочою документацією, з вимогами робочого місця психолога. Майбутні психологи спостерігали за поведінкою дітей. Діти привітні, життєрадісні, активні. Студенти з радістю і щирістю пригостили дітей смачним печивом, яке можливо зробить їхнє життя трошки солодшим.