Студенти факультету вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні

22 лютого 2018

День Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Саме в ці дні, чотири роки тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

Зважаючи на всі ці страшні події, та згідно з Указом президента України, на факультеті соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини був проведений виховний захід «Герої не вмирають», приурочений до річниці Революції Гідності та  Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні. Це дійство відбулося 20 лютого 2018 року в 401 аудиторії нового корпусу університету 0 14 годині 20 хвилин. Проводили захід представники Національно-патріотичного табору «Дія» в обличчі координатора Новак Анастасії та Соціально-психологічної служби факультету Меткої Анастасії.

На заході студенти почули про подробиці тих трагічних подій та мали можливість переглянути  документальний фільм «Острів небайдужих». Під час перегляду усі поринули в свої думки, переживання, зрозуміли важливість і значимість подій, які відбулися і відбуваються зараз.

Захід доніс до свідомості кожного те, що люди повинні боротися за своє життя, свободу думки і слова, свою Батьківщину, за щасливе майбутнє.

Сподіваємось, що ситуація, яка склалася, більше не повториться в житті нашого народу!