XVI Міжнародна конференція з питань теорії і практики формування та розвитку творчої обдарованості майбутніх фахівців у системі професійної освіти

13 квітня 2017

6-8квітня у Барському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Михайла Грушевського відбулася XVI Міжнародна конференція з питань теорії і практики формування та розвитку творчої обдарованості майбутніх фахівців у системі професійної освіти.

Метою і завданнями Конференції, організованої за сприянням Міністерства освіти і науки України, Інституту модернізації змісту освіти, Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, Академії міжнародного співробітництва з креативної педагогіки «Полісся», Житомирського державного університету імені Івана Франка, стало об’єднання творчих зусиль викладачів, учених, діячів культури, релігії щодо вивчення і розповсюдження досвіду духовно-моральної та професійної підготовки особистості як основи становлення суспільства і подальших перспектив розвитку держави; активізація креативності сучасного фахівця в його життєдіяльності, зокрема освіті, шляхом організації відповідного технологічного супроводу та привернення уваги державних, освітньо-соціальних інститутів, Церкви до морального і патріотичного виховання молоді.

До роботи Конференції активно долучилися науковці КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти», Сумського державного педагогічного університету імені Антона Макаренка, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Варшавського університету  та Академії Ігнатианум у Кракові (Польща), Оломоуцького університету Палацького (Чехія), Пармського університету (Італія), Прешовського університету (Словаччина), Некомерційної корпорації «Україна і українці за кордоном» (Нью-Йорк, США).

За традицією, роботу ХVI Міжнародної конференції відкрила професорська година, мета якої – читання лекцій вітчизняними і зарубіжними науковцями для викладачів та студентів коледжу і вчителів району. Тісна співпраця науковців і студентів, обмін досвідом, спілкування є запорукою активізації навчального процесу, залучення креативної молоді до наукової діяльності, розкриття горизонтів нових наукових відкриттів і перспектив творчої діяльності. Участь у її проведенні взяли10 докторів наук, професорів, серед яких доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи  Уманського державного педагогічного університету імені Павла ТичиниКочубей Тетяна Дмитрівна.

Справжньою окрасою наукового зібрання став Фестиваль  великодніх атрибутів та обрядів, проведений у перший день Конференції. Цей захід показав гостям основні великодні традиції, що їх дотримувалися наші пращури, в культурі святкування на території Східного Поділля. Парад подільських великодніх корзин і родинного гільця продемонстрував кращі приклади використання пасхальних символів-оберегів. Дійство супроводжувалося виконанням весняних пісень, танців, ігор, що є характерними в культурі Східного Поділля.

Заходи такого формату, як XVI Міжнародна наукова конференція в Барському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Михайла Грушевського та її вкраплення – Фестиваль великодніх атрибутів і обрядів – говорять не лише про відродження і повернення наших традицій, а відтак – історії, а й про повноцінне використання здобутків минулого в сучасному житті. Завдяки стилізованому параду великодніх дерев і писанок, театралізованим пісенно-танцювальним постановкам, усі присутні пройнялися атмосферою оригінальності, самобутності традицій українського народу, повернулися до витоків джерел національної обрядовості. Тож кожен міг почерпнути для себе інформацію про обрядову культуру великодніх свят, сповнитися життєдайної енергії, що б’є з глибин української обрядовості, із серця нації – традицій, адже якщо мова – душа народу, то його традиції – щире серце.

На особливій атмосфері української духовності, що панує в Барському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Михайла Грушевського, наголосила Дубасенюк О. А., президент АМСКП «Полісся», доктор педагогічних наук, професор, почесний академік НАПН України, професор кафедри педагогіки Житомирського державного університету ім. І. Франка, дійсний член АМСКП «Полісся», голова науково-програмного комітету Конференції.

Для членів наукового зібрання була проведена екскурсія до ЛядовськогоСвято-Усікновенського скельного чоловічого монастиря (Могилів-Подільський район), який називають «Подільським Афоном». За переказами, Антоній Печерський, повертаючись до Києва з Афону, де прийняв чернечий постриг, зупинився на березі Дністра й вирубав у скелі келію. Саме вона згодом перетворилася на пам’ятник Православ’я нашої землі, духовну і культурну святиню, котра нині дивує всіх своєю унікальною красою.

У ході роботи пленарного засідання відбулося вручення дипломів новим членам АМСКП «Полісся».

Робота XVI Міжнародної конференції з питань теорії і практики формування та розвитку творчої обдарованості майбутніх фахівців у системі професійної освіти стала переконливим свідченням того, що і в провінційних навчальних закладах панує педагогічна креативність, дух наукового пошуку.


Фото новини: