«ЛИЦАР ГУМАННОЇ ПЕДАГОГІКИ – ОЛЕКСАНДР АНТОНОВИЧ ЗАХАРЕНКО»

24 лютого 2017

DSC_5437

20 лютого на факультеті соціальної та психологічної освіти відбувся  Всеукраїнський науково-практичний семінар «ГУМАННА ПЕДАГОГІКА У ПРОЦЕСІ  ОСОБИСТІСНОГО  РОЗВИТКУ ДИТИНИ»(«ЛИЦАР ГУМАННОЇ ПЕДАГОГІКИ – ОЛЕКСАНДР АНТОНОВИЧ ЗАХАРЕНКО»),  присвячений 80-й річниці від дня народження педагога.

Організаторами Всеукраїнського науково-практичного семінару стали:

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В.О. Сухомлинського НАПН України

DSC_5439

Кафедра педагогіки та освітнього менеджменту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Авторська О.А. Захаренка середня загальноосвітня школа с. Сахнівка Корсунь-Шевченківської районної ради Черкаської області

Уманський навчально-виховний комплекс «Загальнооосвітня школа І-ІІ ступенів №6 – дошкільний навчальний заклад»

На наукових секціях семінару були  обговорені проблеми, пов’язані із педагогічною спадщиною О. А. Захаренка  за такими напрямами:

  1. Авторська школа О. А. Захаренка як освітній простір формування особистості учня.
  2. Ціннісні виміри освіти і виховання в педагогічному досвіді та спадщині О. А. Захаренка: реалії і перспективи.
  3. Психопедагогічні засади виховної системи О. А. Захаренка.
  4. Технології соціальної роботи у спадщині та практичному досвіді О. А. Захаренка.
  5. Впровадження педагогічних ідей О. А. Захаренка у підготовці майбутніх учителів.
  6. Адміністративно-управлінська діяльність О. А. Захаренка: теорія і практика.

DSC_5436

На пленарному  засіданні семінару у президії почесне місце посіли син Олександра Антоновича Сергій Олександрович Захаренко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки і психології ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Надєіна Світлана Вікторівна – директор Уманського навчально-виховного комплексу «Загальнооосвітня школа І-ІІ ступенів №6 – дошкільний навчальний заклад», Косовська Тетяна Володимирівна – заступник директора з навчально-виховної роботи Уманського навчально-виховного комплексу «Загальнооосвітня школа І-ІІ ступенів №6 – дошкільний навчальний заклад».

DSC_5452

Відкрила пленарне засідання Лариса Василівна Ткачук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки   та освітнього менеджменту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, модератор заходу, яка зазначила, що три роки тому на факультеті соціальної та психологічної освіти була започаткована традиція проведення педагогічних читань з гуманної педагогіки, які у цьому році набули статус Всеукраїнського науково-практичного семінару і присвячені 80-річчю від дня народження  талановитого педагога-гуманіста, що пройшов шлях від учителя до академіка Академії педагогічних наук  України, чудової людини, справжнього патріота – Олександра Антоновича Захаренка, директора авторської школи в Сахнівці на Черкащині, що увійшла в історію національної педагогіки під назвою “Школа над Россю”.

Л. В. Ткачук  наголосила, що 80-річний ювілей Олександра Антоновича гідно відзначається в Україні. На освітянських форумах йдеться про те,   щоб його досвід, як директора школи, вчителя, вихователя колективу навчально-виховного закладу, в який він щедро, до душевної глибини, до повної самовіддачі і найлюдянішої прихильності вливав свою снагу, набував все кращого поширення в Україні.

DSC_5431

Із захопленням слухали присутні у залі  виступ Сергія Олександровича Захаренкалюдини, яка пам’ятає невтомну працю Олександра Антоновича, його добрі лагідні очі, ніжну щиру посмішку, задумливий погляд і докладає максимум зусиль, щоб продовжити  його вчення, зберегти не тільки у своїй душі, а й у душах оточуючих ту доброту, благородство, гуманність, безкорисливість, віру, без якої неможливе щасливе життя, ту любов, яка дає змогу виплекати у кожному справжню Людину, про які говорив його батько.

DSC_5456

Про роботу Уманського навчально-виховного комплексу «Загальнооосвітня школа І-ІІ ступенів №6 – дошкільний навчальний заклад» із впровадження досвіду О. А. Захаренка, розповіла Косовська Тетяна Володимирівна – заступник директора з навчально-виховної роботи Уманського навчально-виховного комплексу «Загальнооосвітня школа І-ІІ ступенів №6 – дошкільний навчальний заклад». Її виступ яскраво ілюстрував виступ співучої родини Левченків: Любові, Давіда, Сабіни та Губрій Марії.

DSC_5476

Спогадами про співпрацю О. А. Захаренка із Уманським державним педагогічним університетом поділився із присутніми  Коберник Олександр Миколайович – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки та освітнього менеджменту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Олександр Миколайович зупинився у своєму виступі на питанні впровадження педагогічних ідей О. А. Захаренка у підготовці майбутніх учителів  і наголосив на тому, що  педагог, який шукає свій шлях в педагогіці, замислюючись про майбутнє України, може знайти корисні поради в педагогічній спадщині О. А. Захаренка.

DSC_5429

Учасники семінару з цікавістю переглянули відеофільм «Академік із Сахнівки».

Кравченко Оксана Олексіївнакандидат педагогічних наук, професор  кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, декан  факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, висловила слова пошани Олександру Антоновичу Захаренку, творцю Авторської школи, зазначивши, що його цікавий і своєрідний педагогічний досвід став надбанням Черкащини і всієї України.

Завершила роботу пленарного засідання Ткачук Л. В.  словами Олександра Антоновича Захаренка: «Збережіть мир, який залежить від нас. Мир вам в сім’ї, селі, державі, між державами.

Хай доля посміхається вам і вашим сім’ям весняним сонечком завжди і всюди!».